Het “nieuwe” toerisme

Privé-jet city uitzicht

Lieve reizigers,

De jubileummaand van het 20-jarig bestaan loopt langzaam op zijn eind, zo ook de derde ‘Coronacrisismaand’ alweer.
Ondanks de vele discussies rondom de maatregelen en overheidssteun, ben ik maar weer eens blij dat ik in dit land geboren ben en nog steeds mijn basis heb en dat er überhaupt een meedenkende overheid is, die zelfs aangesproken kan worden voor financiële steun.

Als ik mijn collega’s spreek in onder andere Dubai, Sri Lanka en Mauritius, dan hebben zij toch behoorlijk opgesloten gezeten en werken zij vanuit huis zonder salaris te ontvangen tot in elk geval 30 juni. Zoiets zou in Nederland ondenkbaar zijn wanneer je in loondienst bent.
Er vallen harde klappen in landen waar grote delen van de bevolking onder de armoedegrens leven en dat is niet alleen vanwege het virus, maar vooral vanwege de economische gevolgen, die alle maatregelen tot gevolg hebben voor de armste bewoners van deze aardkloot.

Misschien wel juist voor hen is het van levensbelang dat het toerisme weer zoetjes aan op gang komt. Wij, in het rijke Westen, overleven doorgaans wel, de bedrijven misschien niet allemaal, maar van honger sterven is voor ons voorlopig een ‘ver van onze bedshow’.

Ik wens uiteraard voor mijn eigen brood & boter dat ik in het najaar weer mooie reizen mag verzorgen, maar ook wens ik dat deze crisis het massatoerisme een halt heeft toe weten te geroepen, dat we kwalitatief mooie dingen kunnen uitvoeren met elkaar, niet voor een dubbeltje op de eerste rang, maar reizen met een gezonde prijs/kwaliteit verhouding, waar ook de laagste lagen van de lokale bevolkingen in minder bedeelde landen een fatsoenlijk graantje van mee kunnen pikken.

Dit zit hem onder andere in de fooien aan kamermeisjes, porters, poolboys, gidsen, conciërges en niet te vergeten het horecapersoneel, vaak in het buiteland banen met een laag basisloon, waar de fooien & waardering hun baan de moeite waard maakt en zij hun gezinnen wat extra’s kunnen geven.

Ik was nooit zo bezig met CO2, maar nu ik me haast elke dag opnieuw verbaas over de heldere en frisse nagenoeg streeploze lucht, overweeg ik om bij elke boeking CO2 compensatie aan te bieden voor de vluchten.
“Sustainable Tourism” is al even een nieuwe hippe term in de reisbranche en op de reisopleidingen. Ik wil het zelf eerst altijd zien, voelen en dus ervaren en niet zomaar als verkoopargument opvoeren, want ik voel mezelf nog helemaal niet zo ‘sustainable’.  In deze periode heb ik, en iedereen met mij denk ik, wel gezien wat onze consumptiemaatschappij voor gevolgen heeft voor de natuur en voor de geestelijke gezondheid van de mens en dat kan volgens mij inderdaad best een beetje anders.

Bijvoorbeeld niet meer 10 keer per jaar een weekendje weg met het vliegtuig, maar 2 langere reizen, met meer tijd op de bestemming, om deze echt goed te ondergaan, reizen per trein, fiets en lopend & tijd voor een ontmoeting met de lokale bevolking, ook wanneer je in eigen land onderweg bent.

Zoals iemand van Surinaamse afkomst me ooit zei: ‘Jullie Hollanders hebben de klok, wij hebben de tijd.’

Wanneer we die zin goed in onze oren knopen, CO2 compenseren en op het plastic letten dat we gebruiken, dan hebben we volgens mij al een mooie start gemaakt!

Voor straks, als alles weer op gang komt, wens ik iedereen een ontspannen hoofd, veel frisse lucht en mooie nieuwe reisverhalen!

Daniëlle

NB: T.b.v. het afstuderen van Marlot Leijs bij DKTS zou ik het leuk vinden als u even 5 minuten tijd vrij wilt maken om mee te werken aan haar enquête via onderstaande link.

enquête invullen
Uw reis en het Corona Virus

Het Corona virus houdt ons al even in zijn greep. Alle reizen zijn voorlopig tot en met 31 augustus a.s. geannuleerd en alle reizen zijn inmiddels omgeboekt of men heeft vouchers danwel een refund ontvangen. Het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat voor reizen buiten Europa nog altijd op oranje, uitsluitend noodzakelijke reizen, wat mij betreft in een aantal gevallen echt niet meer nodig, maar we zullen het nog even af moeten wachten. Om die reden worden er op dit moment nog geen nieuwe reizen aangeboden met vertrek tot en met eind september.

Mocht het advies ook voor oktober nog oranje blijven, dan bekijk ik de boekingen  op volgorde van vertrekdatum en zal ik in overleg met u uw geboekte reis 1. danwel uitvoeren met geldende restricties van dat moment, 2. in zijn geheel naar een later tijdstip omboeken, danwel de vouchers aanvragen, welke u op een later tijdstip kunt inwisselen voor een nieuwe reis of 3. Uw reis omzetten naar een bestemming waarvoor een geel reisadvies geldt, zoals bijvoorbeeld de Antillen of een reis binnen Europa. Elke boeking is anders, dus ook hier maatwerk, waarin we met elkaar bekijken wat de beste oplossing is.